Det er ikke noe enkelt svar når det gjelder hvor stor risiko du bør ta med investeringene dine. Det er imidlertid noen ting du kan se etter for å hjelpe deg med å måle om du tar for mye risiko. I dette blogginnlegget vil vi dele noen tegn på at du kanskje tar for mye risiko med investeringene dine. Begynn med å investere i anerkjente virksomheter hvor pengene dine kan vokse mens du venter. En nybegynnerveiledning er tilgjengelig på dof-aksye.
En av de første tingene du bør se på når du prøver å vurdere risikonivået ditt, er diversifiseringen av porteføljen din. Er du investert i en rekke aktivaklasser? Hvis du for eksempel bare er investert i aksjer, er du automatisk mer utsatt for markedsrisiko enn om du var diversifisert på tvers av aksjer, obligasjoner og kontanter.
Du har en høy prosentandel av porteføljen din i en enkelt aksje
På samme måte, hvis du har en stor prosentandel av porteføljen din investert i en enkelt aksje, er du mer utsatt for risikoen for at selskapet gjør det dårlig. Å diversifisere investeringene dine kan bidra til å redusere denne risikoen.
Investorer gjør ofte feilen ved å jage avkastning, eller prøve å time markedet. Når du gjør dette, vil du uunngåelig ta på deg mer risiko enn nødvendig. I stedet for å jage avkastning, fokuser på å bygge en diversifisert portefølje som oppfyller dine langsiktige mål. Du overvåker ikke porteføljen din. Et annet tegn på at du kanskje tar for mye risiko er hvis du ikke regelmessig overvåker porteføljen din. Dette betyr at du ikke holder styr på hvordan investeringene dine gir resultater, og at du ikke foretar justeringer etter behov. Dette kan føre til
Du rebalanserer ikke porteføljen din
En del av overvåkingen av porteføljen din er å rebalansere den med jevne mellomrom. Dette sikrer at aktivaallokeringen din holder seg i tråd med risikotoleransen og målene dine. Hvis du ikke rebalanserer, kan porteføljen din bli for risikabel over tid. Du tar på deg for mye gjeld. En annen faktor du bør vurdere når du vurderer risikonivået ditt, er forholdet mellom gjeld og eiendeler. Dette er prosentandelen av investeringene dine som er finansiert med gjeld. Jo høyere dette forholdet er, desto større risiko tar du. Til slutt kan det hende du tar for mye risiko hvis du ikke er tilstrekkelig forsikret. Dette inkluderer ting som livsforsikring, uføreforsikring og eiendoms- og skadeforsikring. Sørg for at du har dekningen du trenger for å beskytte deg selv og din familie i tilfelle et uventet tap. Bare du kan bestemme hvor mye risiko du er komfortabel med å ta med investeringene dine. Men hvis du ikke er klar over risikoen du tar, kan du ende opp med å tape penger. Hold øye med disse røde flaggene for å hjelpe deg med å måle om du kanskje tar for mye risiko.