Er Norge et grunder Mekka?

Norge har oppdrettslaks, olje, vannkraft og fjorder som nornalt er fulle av turister, men er det også mulig å etablere en nytenkende teknolgisk bedrift i det lange fjellandet? 

Foto: Pixabay 

Det enkle svaret er ja absolutt. Endeløse oppstartskonferanser i kommunal og statlig regi tyder på at mulighetene er mange. Iveren og entusiasmen til alle deltagerne på konferansene tyder også på det samme. Hvorfor har deltagerne troen? Først og fremst for hvem som helst kan få et sugerør inn i en kasse med en nesten bunnløs statsstøtte. 

Puter under armene 

Norge er kjent for å sy puter under armene på folk med sine sosiale tjenester, men kanskje gjør dette også at grundere kan konsentrere seg bedre om nyskapende arbeid, fordi de ikke trenger å føle et press på at de kommer til å sulte i hjel hvert øyeblikk, eller bli kastet ut av hybelen på grunn av manglende betaling. 

Uansett hva man måtte mene om puter under armene på folk flest er ingen tvil om at det gjør det enklere å komme i gang med prosjekter. 

Satser på ny teknologi 

Norges oljefond som er på over ti tusen milliarder kroner. Det burde være tilstrekkelig til å satse på at landet også i fremtiden vil holde seg flytende. Ulike norske regjeringer har alle vært enige i at oljen ikke kommer til å vare evig. Derfor har man aktivt og målrettet støttet innovasjon og ny teknologi for å ha flere ben å stå på. 

På grunn av høye fjell og dype daler vet Norge at landet aldri vil kunne konkurrere på jordbruk og næringer som gjør seg best under andre himmelstrøk. Det ligger i kortene at spesialisering innenfor teknoligiske områder er veien å gå. 

Både nåværende og tidligere regjeringer har som VG skriver, flagget at de ønsker at støtten til de nye bedriftene skal ha et ekstra fokus på fornybar energi, selv om alle typer bærekraftige teknolgiske prosjekter ønskes velkommen. 

Enkelt å skaffe penger 

Finansieringsscenen i Norge er ekstremt god sammenlignet med andre land, inkludert nabolandene Sverige, Finland og Danmark. I Norge er det enklere å vinne millioner på statstøtte enn å spille casino på nett

Innovasjon Norge gir kapital til grundere som tror de kan skape bærekraftige prosjekter, med mulighet for internasjonal ekspansjon. Norge forsøker å tenke internasjonalt, og regjeringen bidrar aktiv for å sette nye bedrifter i kontakt med globale aktører som kanskje vil danne partnerskap. 

Foto: Pixabay 

Dyktige ingeniører 

Med alle sine ressurser har Norge klart å få frem  et vell av dyktige ingeniører. Programvareingeniører i Norge er populære internasjonalt fordi de borger for kvalitet, snakker engelsk og er billigere en tilsvarende arbeidere fra Silicon Valley. Sier Harstad: Norske ingeniører er like gode som de i Silicon Valley, men koster i snitt under halvparten. 

I Norge bor det bare fem millioner innbyggere. Det begrenser på noen områder, men gir kalre fordeler på andre. Et lite grundersamfunn betyr at  selskapene kan  danne vennskap på tvers av ulike bransjer. Dette resulterer i  verdifulle nettverksmuligheter. De nye firmaene er aldri  langt unna å bli koblet til akkurat det de trenger og akkurat de folkene de ser etter.